Noua raportare privind diversitatea și echitatea de gen: ce prevede Norma nr. 25/2024

Aceasta transpune în practica locală cerințele din Directiva 2013/36/UE (CRD IV) și Directiva (UE) 2019/2034 (IFD), vizând creșterea transparenței și conformității în ceea ce privește politicile și structura de conducere a instituțiilor de credit și firmelor de investiții.

Această raportare are ca scop analiza comparativă a politicilor de diversitate de gen, structurilor de conducere și comitetelor aferente, procesului de numire în funcții de decizie, diferențelor salariale între femei și bărbați.

Raportarea se aplică băncilor și firmelor de investiții din eșantionul selectat de BNR, o dată la trei ani, începând cu 30 aprilie 2025 (cu data de referință 31 decembrie 2024).

Conținutul raportării este structurat în 11 anexe, fiecare cu informații specifice, împărțite astfel:

  • Anexe privind genul și vârsta directorilor executivi și neexecutivi;
  • Informații despre noul leadership (numiri recente);
  • Date privind origine geografică, nivel educațional, experiență profesională;
  • Procesul de nominalizare și analiza diferențelor de remunerare între sexe.

Norma BNR nr. 25/2024 vine ca un răspuns concret la nevoia de a construi organizații financiare mai responsabile, echilibrate și reprezentative pentru societatea în care activează. Se urmărește promovarea unei culturi echitabilă și incluzivă, în care diversitatea este încurajată, nu doar tolerată, susținerea unei reprezentări mai echilibrată în pozițiile de decizie, evidențiind dezechilibrele existente și deschizând drumul către leadership divers. Un alt aspect urmărit este creșterea transparența și responsabilitatea în modul în care sunt luate deciziile și distribuite resursele, consolidând încrederea în sectorul financiar.

New Business Dimensions susține instituțiile financiare în procesul de colectare automată și structurare a datelor conform anexelor normei, validare și corectare eficientă prin platforma BIND, generare și transmitere fără erori a raportului către BNR.

Platforma BIND, dezvoltată pentru raportarea multidimensională, este soluția prin care instituțiile:

  • extrag date din sistemele sursă (ex. DWH, HR, ERP),
  • validează și completează datele manual sau prin fișiere CSV,
  • generează fișierul XBRL final ce se transmite către BNR.

Platforma permite validarea automată a corectitudinii și completitudinii datelor, corectarea interactivă a datelor eronate sau lipsă, generarea fișierului conform cerințelor XBRL.

Surse: https://www.asfromania.ro/uploads/articole/attachments/67614ae83e022267793655.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.