PROVOCĂRILE IMPLEMENTĂRII DECLARAȚIEI SAF-T

CORINA NABUȘEVSCHI
MANAGER
CONSULTANȚĂ ȘI ANALIZĂ DE BUSINESS

În contextul pregătirilor pentru noua raportare SAF-T (i.e. Standard Audit File for Tax/Fișierul Standard de Control Fiscal), instituțiile financiare se confruntă cu provocări importante în alegerea unei soluții informatice, analiza cerințelor de raportare sau implementarea soluției, pentru cei care au avut un start mai bun în proiectul SAF-T.

În România, raportarea SAF-T/Declarația D406 este reglementată prin art. 59^1 din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și prin OpANAF nr. 1783/2021.

Corina Nabușevschi, coordonatoarea echipei de Consultanță și Analiză de Business din cadrul New Business Dimensions, cunoaște problemele întâmpinate de către organizațiile din acest sector și, alături de colegii din NBD, au identificat abordările și soluțiile optime pentru automatizarea procesului de raportare pentru SAF-T.

Pentru a veni în ajutorul clienților noștri, Corina aduce o serie de lămuriri și informații legate de această raportare atât pentru Instituțiile de credit, cât și pentru Instituțiile financiare nebancare (i.e. IFN-uri) din România.

  • Care este obiectivul acestei raportări?

SAF-T reprezintă un standard internațional, utilizat pentru transferul electronic de date contabile și fiscale între contribuabili și autoritățile fiscale, conceput în 2005 de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Obiectivul acestei raportări îl reprezintă simplificarea relației dintre contribuabili și autoritățile fiscale, ANAF pentru Romania.

Standardizarea transmiterii informațiilor ar putea facilita efectuarea unor anumite verificări electronice, fără a mai fi necesară efectuarea inspecțiilor fiscale pe teren și verificările la sediul contribuabilului. Practic se va putea înregistra o creștere a încasărilor din taxe și reducerea evaziunii fiscale prin identificarea tranzacțiilor cu risc de fraudă.

  • Ce date trebuie să conțină fișierul SAF-T?

Fișierul SAF-T este o raportare foarte complexă, printre cele mai complexe proiecte inițiate de ANAF, ce conține date financiare și fiscale până la cel mai mic detaliu: fiecare tranzacție și fiecare linie de factură, bilanțul contribuabilului, detalii despre clienți și furnizori, stocuri și mijloace fixe împreună cu fișierele sursă (facturi emise/primite, tranzacții: plăți, încasări).

  • Cât de complexă este această raportare pentru sectorul financiar?

În acest moment pentru instituțiile de credit încă sunt aspecte incerte privind interpretarea cerințelor publicate de către ANAF și aplicabilitatea acestora conform specificului activității. Din experiența și din întâlnirile la care am participat alături de clienții noștri pe acest subiect, putem spune că este o raportare extrem de complexă prin prisma volumului foarte mare de informații solicitate.

  • Este nevoie de un sistem informatic pentru generarea Declarației D406?

Da, așa cum spuneam, volumul de date este foarte mare și din punctul nostru de vedere, nu este o raportare care poate fi întocmită manual, generarea ei necesită un sistem sau o soluție informatică.

  • Care sunt principalele surse de date?

Datele pot proveni din una sau mai multe surse de date, în funcție de fiecare contribuabil în parte. Ideal ar fi ca toate informațiile să fie centralizate, la nivel de Data Warehouse, din toate sistemele contribuabilului, dar acest lucru poate fi un proces complicat și de durată.

Din experiența noastră acesta este mai degrabă un “nice to have”, informațiile solicitate de SAF-T fiind din toate ariile contribuabilului și de cele mai multe ori sunt aplicații/sisteme multiple în care acestea sunt stocate și anume: sistemul informatic (CORE), aplicații de facturare, aplicație de evidență mijloace fixe și obiecte de inventar, fișiere administrate manual pentru informații care nu sunt disponibile în sistemele contribuabilului.

  • Care sunt pașii pentru generarea raportului?

Pașii necesari pentru generarea raportului nu reprezintă o noutate pentru contribuabili întrucât aceștia sunt oarecum similari cu cei ai altor raportări trimise către ANAF:

  • Încărcarea datelor în aplicația/sistemul de raportare;
  • Validarea structurilor de date – Identificarea erorilor conform nomenclatorului SAF-T;
  • Crearea fișierului SAF-T în format XML (i.e. Extensible Markup Language) pe baza datelor validate;
  • Integrarea și transmiterea declarației D406 către ANAF folosind credențialele SPV (i.e. Spațiul Privat Virtual);
  • Vizualizarea recipiselor primite de la ANAF;
  • Arhivarea fișierelor transmise și a recipiselor primite.
  • Care sunt/au fost cele mai mari provocări ale acestor instituții pentru raportarea SAF-T?

Cea mai mare provocare în raportarea SAF-T este, din experiența noastră, etapa de analiză. În această etapă contribuabilul trebuie să întreprindă 3 acțiuni cu efect în tot procesul de implementare a acestui raport:

  • Definirea indicatorilor din punct de vedere business (interpretarea specificațiilor publicate de către ANAF conform specificului activității);
  • Identificarea surselor în sistemele informatice proprii pentru toți indicatorii necesari;
  • Dezvoltarea suplimentară a sistemelor/aplicațiilor pentru informațiile necesare, dar care la momentul analizei nu sunt colectate.

După finalizarea etapei de analiză, în procesul de implementare apar provocări legate de:

  • Volumul foarte mare de informații cu frecvență de transmitere lunară;
  • Informații care se regăsesc în sisteme informatice multiple și existența inconsecvenței în date;
  • Maparea informațiilor pe nomenclatoare standardizate.
  • Care a fost/este rolul echipei precum și a soluției NBD pentru depunerea declarației SAF-T?

În cadrul proiectelor, în general, dar și pentru SAF-T în mod special, NBD poate acoperi mai multe roluri în funcție de nevoile clienților noștri. Echipa de consultanță și analiză de business oferă suport în procesul de înțelegere și de analiză a cerințelor, documentare specificații de business, identificare surse de date și propunere soluții de automatizare în funcție de particularitățile fiecărui contribuabil în parte și de funcționalitățile pe care soluția noastră de raportare (BIND) le oferă.

De asemenea, funcționăm ca un “translator” între echipa de business a clientului și echipa tehnică din cadrul NBD pentru a ne asigura că cerința este înțeleasă corect și soluția furnizată de NBD este particularizată si răspunde în totalitate nevoii clientului.

  • Cu ce se deosebește NBD de alți furnizori de soluții dedicate Raportării SAF-T?

Nu vreau să fac o comparație cu alți furnizori, pot însă argumenta ce ne recomandă pe noi, NBD, ca furnizor pentru aceasta soluție și anume experiența în raportări către ANAF și totodată în zona de raportări pentru alte autorități (BNR, Ministerul Finanțelor) pentru sistemul bancar.

NBD deține și furnizează cu succes de mai mult timp soluții de raportare în relația instituțiilor de credit cu ANAF.

  • Cât de pregătite sunt băncile și instituțiile financiare nebancare pentru această raportare?

În acest moment știm că la nivelul sistemului bancar sunt discuții pe acest subiect și că sunt stadii diferite în care instituțiile de credit se situează, sunt bănci care sunt în etapa de implementare, altele sunt în etapa de analiză și înțelegere a cerinței, în etapa de identificare a surselor de date și știm că sunt instituții care nu au optat încă pentru o soluție (aplicație/sistem) de raportare.

  • Ce le recomanzi celor care nu au identificat încă soluția potrivită pentru raportarea SAF-T?

Recomandarea mea este evident soluția noastră ?, pentru toate argumentele pe care le-am enumerat mai sus.

Dacă vor alege alt furnizor, este foarte important să aleagă o soluție care va putea acoperi cerințele specifice fiecăruia.

De asemenea, îndrăznesc să le recomand celor care încă nu au început acest proiect, să o facă cât mai curând posibil întrucât  este o raportare complexă iar volumul de date necesar este unul foarte mare.

Pentru mai multe detalii despre pregătirea Declarației D406 și prezentarea aplicației care integrează, verifică datele și generează fișierul SAF-T, echipa NBD vă stă la dispoziție pe adresa office@nbd.ro.

New Business Dimensions*, cu peste 12 ani de experiență în zona aplicațiilor de BI (i.e. Business Intelligence) și raportare statutară pentru sectorul financiar-bancar, dispune atât de o soluție IT de procesare a declarației SAF-T, integrată în platforma consacrată BIND, dar și de o echipă de specialiști dedicată, care oferă servicii de consultanță și implementare a noii raportări ANAF.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.