CESOP – o nouă obligație de raportare a plăților transfrontaliere

Începând cu 1 ianuarie 2024, se va raporta trimestrial informații cu privire la plățile transfrontaliere. Este vorba despre o noua raportare la nivelul UE, pentru care datele vor fi transmise, la nivel de tranzacție, în format electronic de tip XML.

Raportarea denumită Sistemul Electronic Central de Informații de Plata – CESOP, are ca scop  combaterea fraudei de TVA în comerțul electronic, o zonă cu risc de pierdere a veniturilor din TVA. Astfel, informațiile transmise de furnizorii serviciilor de plată se vor centraliza în baza de date europeană CESOP, unde vor fi analizate de experți anti-fraudă.

Pentru a monitoriza și verifica acele tranzacții de plată care pot indica o activitate economică materială (ce ar putea fi asociată unei pierderi din TVA la bugetul de stat), legiuitorul european a stabilit o serie de criterii ce conduc la obligația de raportare:

 • Plătitorul se afla în Uniunea Europeana
 • Plata este transfrontalieră (plătitorul se află într-un stat membru, iar beneficiarul se afla fie într-un alt stat membru UE, fie într-o țară terță)
 • Mai mult de 25 de plați au fost procesate către un beneficiar în acilași trimestru calendaristic.

Aceste condiții trebuie să fie verificate și îndeplinite în fiecare trimestru astfel încât obligația de raportare să aibă loc.

Informațiile care trebuie raportate la nivel de tranzacție sunt, printre altele, codul BIC (Codul de Identificare a Afacerii), informații despre beneficiarul plății, informații despre plată sau restituirea plății precum şi informații despre locul unde se află plătitorul.

Obligația de raportare îi revine furnizorului de servicii de plată al beneficiarului. Totuși, dacă acest furnizor de servicii de plată se află într-o țară terță, obligația de raportare îi revine furnizorului de servicii de plată al plătitorului.

Entitățile care au obligația de raportare:

 • Instituțiile de credit – băncile cu licență deplină stabilite în Europa, precum și sucursalele europene ale instituțiilor de credit care au sediul central în afara UE și care prestează servicii de plată;
 • IFN-uri;
 • Instituțiile de leasing;
 • Instituțiile emitente de monedă electronică;
 • Instituțiile de plată;
 • Instituțiile de virament poștal care prestează servicii de plată.

 În practică, băncile, furnizorii de scheme de plată cu cardul, precum și platformele și piețele online care dețin fonduri pe seama clienților lor vor fi, cel mai probabil, cei mai afectați de noile reguli.

Și furnizorii de servicii de plată care procesează anual tranzacții de plată mai mici de 3 milioane euro intră și ei în sfera raportării CESOP.

Termene de raportare

Raportarea va avea loc trimestrial, începând cu luna ianuarie 2024, până cel târziu la sfârșitul lunii care urmează trimestrului calendaristic.

 • Trimestrul 1 (ianuarie – martie): 30 aprilie
 • Trimestrul 2 (aprilie-iunie): 31 iulie
 • Trimestrul 3 (iulie-septembrie): 31 octombrie
 • Trimestrul 4 (octombrie – decembrie): 31 ianuarie 

Pregătire

New Business Dimensions*, lider în zona aplicațiilor de BI (i.e. Business Intelligence) și raportare statutară pentru sectorul financiar-bancar, dispune atât de o soluție IT de procesare a raportării CESOP, integrată în platforma BIND, dar și de o echipă de specialiști dedicată, care oferă servicii de consultanță și implementare a noii raportări.

*Pentru mai multe detalii despre pregătirea raportării CESOP și prezentarea aplicației care integrează, verifică datele și generează fișierul XML, echipa NBD vă stă la dispoziție pe adresa office@nbd.ro.

Surse:

https://lege5.ro/App/Document/gezdkobthe2dk/regulamentul-de-punere-in-aplicare-nr-1504-2022-de-stabilire-a-normelor-de-aplicare-a-regulamentului-ue-nr-904-2010-al-consiliului-in-ceea-ce-priveste-crearea-unui-sistem-electronic-central-de-informa

https://taxation-customs.ec.europa.eu/taxation-1/central-electronic-system-payment-information-cesop_en

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.